RSS

Thursday, October 20, 2011

Peerrgghhh...berhabuk,berdebu,bersawang,berkulat, ber ...ber...dan ber lagilah!

Adeeiii......lama betul aku tak menulis.Tengok last entry, pertengahan tahun lepas.Tambah tolak darab bahagi,dah lebih setahun aku peramkan blog aku ni. Sama taraf dengan buat ikan pekasam dah. Mana aku menghilang??? Tak ke mana-mana pun,ada je lagi kat bumi Kelate ni. Tak de alasan kukuh akan kehilangan aku selamat setahun lebih ni..Nak cakap camne ek,tahla..Yg pastinya,bila tengok last entry, nampak sangatla dah lama aku tak update blog ni. Bukan tak sayang oiiii, bukan aku tak cinta (dah macam lagu Salemlah pulak)...tapi tu lah,benda dah nak jadikan....


Straight to the point..bila dapat menulis balik ni,kesian nengokkan blog yang dah lama berhabuk,berdebu, bersawang ni. Rindu wey nak menulis! Walaupun blog aku ni bukanla seglamer blog-blog tersohor yang lain tapi perasaan suka menulis tu yang buatkan aku kembali aktif. Aktif ke?? Hahahaha..sendiri kena jawabla!


Bila dipikir-pikirkan balik,aku dah tau apa punca aku peramkan blog ni...Ni dia antara alasan-alasan yang tak munasarawaksabah yang menyebabkan kehilangan aku dari dunia blogging..

1. Lepas giveaway aku tu,aku terlalu teramat bz dengan keje eleh ko sorang aje ke yang bz cik ayu oiiii!!!  sampai mood nak menulis mengupdate blog tu terus ilang dari pandangan. Tangguh punya tangguh nak wat entry baru..haa...hamek sampai setahun lebih baru ado!

2. Nak dijadikan cerita, dek kerana sikap bertangguh aku tu..sampailah ke berita aku peknen untuk kali ke empat. Berita gumbira terkedu terkezut  tu berlaku bulan doblas tahun lepas. Dan bermulalah episod duka tiap kali aku peknen sama aje pesennya..dengan morning sicknessnya..bukan morning aje lah.day n night aku dok muntah-muntah. Lagilah buatkan aku tak de mood nak ngadap komputer. Rasa menyampah lak tengok komputer. Even nak buat keje sekolah guna komputer pun memang bercinta la nak siap. Maka, berlanjutanla episod tangguh menangguh tak hengat tu sampaila aku selamat bersalin secara C-sect untuk kali ke empat pada 28 Julai lalu...Alhamdulillah, dapat baby girl lagi. Walaupun hasrat nak dapat baby boy tak kesampaian, syukur pada Allah semuanya selamat dan baby aku pun sihat....Pas ni aku dah tak boleh nak merasa masam manisnya time aku peknen sebab atas nasihat doktor, aku dah pun wat BTL aritu. Maklumla, dah 4 kali caesar, doktor nasihatkan agar aku tak mengandung lagi. Aku redha ajela demi kesihatan. Lagipun dah empat orang puteri ni, oklah kan daripada tak de langsung....



Ni le rupanya baby ke empat aku...masa baru beberapa minit dilahirkan...

Aku dan en suami sepakat menamakan puteri ke empat kami dengan nama

WAN ZARA SAFIYA  

yang membawa makna puteri yang berakhlak mulia..InsyaAllah, doanya besar esok perangai dan tingkah laku sepadan dengan makna nama dia...


Ni pulak rupa adik kakak dan adik baby...Nak kata kakak, tak berapa kakak pun! Masa Zara lahir, Damia baru 1 tahun 9 bulan. Perangai manja mengada-ngada tak cukup kasih sayang  menebal lagi dalam jiwa dia...Kiranya ni le kelahiran yang agak rapat berbanding kakak-kakak dia yang reti bawak diri bila dapat adik  baru...




Damia, si kakak yang tak berapa nak jadi kakak


Jeng....jeenngg..jeeennnggg..dari berdua, kami bertiga, berempat, berlima dan akhirnya kami berenam...


Haaaaaa.. ni le rupa aku, en suami dan empat puteri kami.....

3. Bila aku mula nak kembali menulis entry baru, aku lupa apekenda la password aku guna. Puas gak dok try n error. Siyes tak hengat wak!!! Try yang ni, tak jadi. Try yang tu, pun tak jadi jugak sampailah tadi aku try untuk kali ke bape tah n yesssszzaaa..dapat gak log in. Tu yang tak tangguh dah siapkan jugak entry baru untuk tahun ni. Biar pun untuk tahun ni, ni entry pertama aku kira jadilah kan..;)) InsyaAllah, pas ni aku akan aktif menulis balik dengan entry-entry yang lebih padat, mantap, sesedap orang nak baca blog aku yang tak seberapa ni...

Orait....masa begitu mencemburui aku..time dah 6.44 petang..Tugas menghantar anak gi kelas mengaji kena dilaksanakan. Maklumla, tempoh jadi suri rumah sepenuh masa selama 3 bulan dah nak habis minggu depan. Lama tu aku cuti bersalin! Anak last, aku ambikle cuti 3 bulan. Pasni tak merasa dah cuti lelama...

Akhiru kalam...jumpa lagi di lain siaran!! Apapaun yang anda lakukan, semoga sentiasa ceria ye... 

1 pengkritik jemputan:

armouris said...

info tentang berpantang selepas bersalin di SIHAT SELALU - Bagaimana Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang