RSS

Monday, December 28, 2009

Sandarkan Pada Kenangan

Setiap kali aku mengupdate statusku kat Facebook maka akan berderet-deretlah respond daripada student-studentku- tak kiralah ex studentke, student yang aku tak pnh ajar, student yg aku akan ajar. Tak terlayan tangan dibuatnya! Lucu dengan pelbagai karenah diorang..tapi aku tak ambik pusing pun! Biasalah, masa ni lah diorang nak melepaskan perasaan yang caca marba tu -suka, gumbira, hepi, sedih...Aku macam biasa, awal-awal jadi pemerhati dulu...tengok mana status yang berkenan barulah aku mula menyampukkan diri!


Bila dah berderet-deret respond tu, paham-paham ajela.Ada tu yang memang out of agenda! Tak pasal-pasal pegi kait dengan hal yang lain plak-totally different daripada pokok status asal. Tapi bila dah sorang komen, ada plak sorang lagi komen, sorang lagi pun nak komen...sudahnya boleh jadi satu karangan plak bila dibaca semula komen-komen tu...


Aku kat sekolah, sebelum PPSMI anak murid panggil Cikgu Ayu...bila dah start PPSMI, aku dikenali dengan nama Teacher Ayu....bebudak KRS plak panggil aku Mami....kelas 4 UL 2003 (time tu aku jadi guru kelas) panggil aku Mama Ayu...Aduh, banyak sungguh gelaran aku kat sekolah tu! Yang masih melekatnya..semua gelaran tu! Aku pun kena memikir dulu nak bahasakan diri dengan apa-tengok student tu, ex student ke...bdk KRS ke...apapun panggilan kalian, cikgu tetap suka dan ingat sampai sekarang!


Ada satu kenangan yang mengusik hati aku malam ni...kisah berlaku tahun 2003..aku mengajar Biologi dalam satu kelas ni. (nama kelas dirahsiakan! hihihihi) Macam biasalah, sesapa yang pernah belajar Bio tahu, subjek ni banyak benda kena lukis. Dah tu plak,lukisan tu kenalah bersih, kemas dan licin bukan licin macam sabun daaa..dalam erti kata kalau melukis tu, garisan-garisan untuk gambar rajah kenalah bersambung dan tak putus-putus macam garisan putus-putus atas jalan raya daaa...  Bila pelajar-pelajar kelas tu dah siap melukis gambar sel haiwan kalau tak silap aku, aku pun checkla dan mulalah sesi tegur menegur kesalahan yang diorang buat. Dan bila tiba kat satu pelajar ni, dia macam tak puas hati dengan teguran aku dan kata "kalau nak serupa gak, saya pegi photostat ajelah gambar ni" Adddduussss........terasa benar darah menyerbu betul ke perkataan aku nih!  kat muka aku! Mak ai....camtu jawapannya...memang tak terduga dek akallah dia akan kata gitu! Jawapan pelajar tu membuatkan aku rasa nak marah dan memang aku hangin hari tu Bila dah tengok aku hangin, naik kecut bebudak tu....Aku agak merajukla hari tu..terus aku report kat guru kelas diorang..Rupa-rupanya bukan aku sorang aje yang hangin, tapi rata-rata cikgu yang ngajar kelas tu pun hangin jugak dengan perangai diorang!Hai...nasib badan!



Kejadian kedua- ada sorang pelajar ni boleh dikatakan bila masa Bio, memang tak bawak buku nota. Bila aku tanya, dia akan bagi macam-macam alasan. Tinggal kat dormlah cikgu! Kawan kelas sebelah pinjam tak pulangkan! pulangkan...pulangkan... dan 1001 alasan lain yang aku dah lali + boleh duga akan diberikan kat aku. Dan aku pun memulakan sesi rapping aku pada pelajar tu...dengan harapan dia akan sedar dan pada kelas berikutnya dia akan bawak buku nota...alhamdulillah, pelajar tu berubah dan mula mehyalin nota setiap kali sesi P&P Bio berlaku...bukan sekadar coretan dan lakaran tah hapa hapa tah macam yang dia selalu buat untuk meyakinkan aku yang dia tengah menyalin nota! macamla aku tak tau taktik lapuk tu! 
 

Kini, walaupun peristiwa kejadian tu dah 6 tahun berlalu, tapi bila aku dok sesorang...aku akan teringat balik. Tapi kali ni tiada lagi perasaan amarah menguasai diri, malah aku akan ketawa plak...tak boleh ketawa lebih-lebih kang kata gila lak Aku gembira sebab pelajar-pelajar kelas tu sekarang ni rata-rata dah berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading, walaupun dulu kelas tu memang tersangatla famous dengan kenakalan mereka! Ada yang kata menyesal la tak baik dengan aku dulu...tapi sekarang ni pun still boleh baik apa......Aku tetap macam yang diorang kenal dulu-always stay the same! Dulu umur 20an, memanglah cepat hangin. Sekarang ni dah masuk 30an (waaa....tahun depan 32 umur aku!) aku dah boleh kontrol perasaan marah tu sewarasnya...ada masa-masa tertentu aje aku akan naik angin- keje tak siap, tak bawak buku dan alasan-alasan lain yang tak boleh diterima langsung!



Dan kini aku dapat lagi berhubung dengan mereka melalui Facebook. Kami dapat tahu perkembangan terkini antara satu sama lain dengan cepat dan kami merancang untuk mengadakan sesi gathering pada tahun hadapan..InsyaAllah jika masih dipinjamkan nafas ini lagi, kita akan bertemu jua ye anak-anak didik ku!

12 pengkritik jemputan:

Niji said...

ahahaha. adoi ya.. nakal tahap gaban la murid2 cekgu. dak klas 3UH/2008 dak gitu kan? ececece..

ファエズーちゃん said...

alaa,saya rasa kn mama ayu biasalaa tu..budak2 umo lingkungan tu mmg tgh dalam mode mencarik makna idup..asyik revenge je ada dlm ati..well,skrg yg tulaa yg mama ayu ingatkn..hehe

p/s:saya xnakal kn dulu?=p

fieracomey said...

terharu bace crite cikgu...kelas saye la tu.....cam ape nakalnye....time mude mudi dulu...
hu3..berkat tunjuk ajar cikgu...alhamdulillah...kitorang bleh smpai menara gading.....time kasih cikgu...huk3 jasamu akan kami kenang smpai bile2..huk3...sedey la pulak....

Nida said...

Salam Ayu...

Kalau Nida pulak budak2 kelas Bioku memanggil diriku dengan gelaran "Kak Nida"..hehe. Mula2 marah juga, lama kelamaan dah lali (selagi mereka hormat kita, Nida tak kisah sangat"..

Kita ni banyak persamaanlah Ayu, Cikgu Bio, tahun depan masuk 32 tahun.. even Nida juga pernah budak cakap "kalau nak sebiji sama, baik saya pergi fotostat je".. suratan atau kebetulan ye?

azieazah said...

Kak Azie pun selalu teringat kat guru-guru yg pernah mengajar dulu. Dari sekolah rendah hingga tamat menengah...

memang biasa ler kalu menggelarkan cikgu dgn nick tertentu. Ada sorang cikgu sekolah rendah (tahun 70-an lerrr), suka buat sanggul tinggi..

Kita kecik lagi mana tahu apa.. ada sorang cikgu lelaki gelarkan dia Cikgu Gunung Kalimanjaro.. sampai sudah semua budak pun ikut... padahal tak tau pun gunung tu kat mana.. hahahaha...!

ops! terkenang jugok...

AYU IDRIS said...

Niji : hahaha,bebdk 3UH suka gelak sokmo...tak nakal pun!

Ni yg tulisan Jepun ni... : yelah,dah nama pun bebudak skolah.mcm2 pesen yg cikgu kena hadapi...itulah asam garam dunia perguruan. Bkn setakat mengajar aje, tapi at the same time kena mendidik jugak..

Fieracomey : hahahah...cikgu tak tulispun kelas mana....tp itu semua menjadi kenangan yg plg manis utk cikgu sbb lepas tu takde yang berani kata gitu!

Nida : Oh byk btl persamaan kita ye? Ada chemistry ni Nida...hehehehe....yelah,apapun gelaran yg pljr bagi kat kita, as long as perasaan hormat pd kita tu tetap ada, kita pun tak kisahkan...hahaha..ada jgk student NIda kata gitu ye?Hihihii....

Kak Azie : seskali terkenang kisah lama pasal cikgu2 kita, seronok jugakkan...Ayu pun ada jgk dulu gelar2kan cikgu cikgi....sekali bila dah jd cikgu,barulah tau perasaan cikgu2 tu dulu macamana.....

insan pendidik said...

Salam,

Wah layan fb yea. Hari tu ade gak student IP nk masuk fb IP. Terus IP reject. Kesian gak tapi malas nk layan bebudak ni. Suruh dia pegi blog IP je. Dulu pun IP amik bio. Seronok belajar tp IP kurang minat subjek sains ni. Kesudahannya, hari ni jadi guru sejarah hehe

maiyah said...

slalu kat facebook main game je hehe

s a r a said...

nukleus...sitoplasma...dinding sel...membran sel...hehe sy nye batch las sains ngan maths dlm bm~

AYU IDRIS said...

Sara...ingat lagi ye pasal Bio!hehehehe.....tq...

Kamsiah said...

sabo ja la cikgu...perangai murid2 pelbagai ragam...bkn mcm zaman kita dulu..la ni silap2 ari bulan masuk paper,kena saman kat mak bapak dia org..

shaniza said...

Salam..
Budak2 sekarang, terlebih minum susu lembu.. imunisasi pulak ambik dari monyet...
hasilnya, perangai budak2 jadi tak terkawal.. hanya iman yg dpt membendung semuanya.