RSS

Saturday, November 7, 2009

Very sad and meaningful story..bacalah!

Aku dapat cerita sedih ni daripada anak murid aku, Lah..tq Lah for sharing this sad n meaningful story..

Ini merupakan sebuah kisah yang mungkin akan membuatkan anda melihat betapa pentingnya kita hidup seolah-olah setiap hari merupakan yang terakhir buat kita….

Ada seorang pemuda yang dilahirkan dengan penyakit kanser yang tiada penawarnya. Kita namakannya sebagai A. Dia kini berusia 17 tahun dan dijangka menghembuskan nafasnya yang terakhir pada bila-bila masa sahaja. Disebabkan oleh keadaannya itu, dia terperuk di rumahnya, dibawah penjagaan si ibu.
Pada suatu hari, dia membuat keputusan untuk melihat dunia luar setelah sekian lama.”sekali pun cukuplah atau mungkin ini yang terakhir, tidak mengapa, “ kata hatinya. Setelah memaklumkan kepada ibunya dan ibunya bersetuju. A tidak pergi jauh, hanya berjalan sekitar deretan kedai berhampiran rumahnya.
Tiba-tiba A berhenti di hadapan sebuah kedai muzik. Seraya dia menjengukkan kepalanya kedalam, A terpandangkan seorang gadis yang cukup cantik, lebih kurang sebaya dengan umurnya. Mungkin inilah yang dinamakan cinta pandang pertama. Kaki A terus melangkah masuk. 


Dia terus maju ke kaunter di mana gadis itu sedang berdiri. Si gadis melemparkan senyuman yang sungguh manis kepada Asambil bertanya: “Boleh saya bantu?”. Di dalam kepala A hanya ada senyuman paling manis pernah dilihatnya selama 17 tahun ini. A tergamam buat seketika sebelum menjawab dengan nada suara yang agak terketar:Saya nak beli CD”. Tangannya pantas mencapai sekeping CD yang sempat tercapai oleh tangannya. Dia kemudiannya menyeluk saku, mengeluarkan wang untuk bayaran. “Awak nak saya balut ke CD ni?,” soal gadis itu lagi bersama senyuman yang tidak lekang di bibirnya. A hanya mampu mengangguk. Si gadis meminta diri untuk ke bilik belakang.Sekali lagi A menganggukkan kepalanya.


Sejak hari itu, saban hari A akan berkunjung ke kedai tersebut. Dan setiap hari itu jugalah, A akan membeli CD yang dibalut cantik oleh si gadis. A pula, sekembalinya ke rumah tidak pernah membuka CD-CD yang dibelinya itu dan hanya menyusunnya di atas rak.

Lagipun, CD-CD tersebut cuma alasan A untuk bertemu gadis. A seorang anak muda yang sangat pemalu. Walaupun dia mencuba sedaya upaya untuk memberanikan diri mengajak si gadis keluar dengannya, namun lidahnya kelu. Ibu A perasan dengan apa yang berlaku dan sentiasa memberikannya galakan.
Pada suatu hari, A nekad. Seperti biasa, dia keluar ke kedai muzik, membeli CD dan si gadis akan membalutnya cantik-cantik. Semasa si gadis sedaang sibuk membungkus CD tersebut di belakang, A meninggalkan nombor telefonnya di atas kaunter sebelum cepat-cepat keluar dari situ.
Keesokan harinya, A tidak lagi bertandang ke kedai seperti kebiasannya. Lantas, si gadis cuba menghubunginya menggunakan nombor telefon yang A tinggalkan semalam. Si ibu yang menjawab panggilan it. Gadis penjual CD di kedai muzik! Si gadis meminta untuk bercakap dengan anak lelakinya dan si ibu mula menangis.
Gadis itu bertanyakan apa yang terjadi? “Tidakkah kamu tahu, dia telah meninggal dunia semalam?” Untuk sekian lama, yang ada hanyalah diam yang panjang. Pada sebelah petangnya, ibu A memasuki bilik anaknya kerana begitu terkenangkan A . Dia membuka almari pakaian A dan terperanjat melihatkan CD-CD yang berbalut kemas tanpa satu pun darinya yang dibuka.


Hatinya tertanya-tanya. Dan untuk meleraikan persoalannya itu, ibu membuka salah satu daripadanya. Sebaik sahaja dia mengoyakkan balutan tersebut, si ibu ternampak sehelai kertas kecil yang diselitkan di dalamnya.
Kertas tersebut berbunyi: “Hai, awak ni cute lah. Kalau boleh, saya ingin berkenalan. Itupun kalau awak sudi.- sofea” si ibu mula meraung setiap kali dia membuka CD-CD tersebut, satu demi satu demi satu sehinggalah habis kesemuanya. Tiap satu darinya mengandungi helaian kertas yang tertulis mesej serupa. “Hai, awak ni cute lah. Kalau boleh, saya ingin berkenalan. Itupun kalau awak sudi.- sofea”


Moralnya, begitulah adanya hidup ini. Jangan tunggu untuk menunjukkan kepada seseorang yang istimewa apa yang anda rasakan tentangnya. Kerana esok mungkin sudah terlalu lewat untuk anda berbuat demikian…….
Kenangan bersama anak muridku, Lah Ariffin


0 pengkritik jemputan: