RSS

Saturday, May 1, 2010

Ikat perut + ikat mulut?? Mak ai...sanggupnya anda.....

Teringat aku kisah seorang kawan aku yang sanggup berhabis banyak duit gaji tiap-tiap bulan semata-mata nak memenuhi kehendaknya...kalau berhabis untuk keperluan tak pelah jugak. Dia sanggup mengikat perut...tak, aku boleh katakan bukan setakat ikat perut tapi jugak ikat mulut. Istilah ikat perut dah tak sesuai dengan keadaan dia. Kalau setakat ikat perut, mulut masih lagi boleh terima makanan kan...tapi ni kalau dah kes ikat mulut...haaa...camne??


Hahaha...kalau ikat perut cenggini ok gak kan...jadi ramping sentiasa gitew!!

Credit to En Yahoo

Kawan aku ni sentiasa nak kelihatan anggun...cantik..jelita...memanglah orang pompuan kena jaga kecantikan...tapi kalau dah tiap-tiap bulan asyik menghabiskan duit gaji beli benda-benda mahal, sampaikan jiwa raga terseksa nak tunggu gaji bulan depan plak..apa kes kan? Dia ni kalau beli baju, main harga yang rat-rat aje...yang puluh-puluh suku mata pun tak pandang! Tak kiralah baju ready made ke...kain pasang ke...janji mahal you! Hadooii....macam Mr Os kata, bior pape,asal bergaye....Tapi kalau sampai tak makan, mudaratkan kesihatan..kan namanya menzalimi diri sendiri tu?


Ke nak kena ikat mulut cam unta kat atas tu???

Credit to En Yahoo

Memang duit kau hak kau...tapi aku sebagai kawan, rasa kesian kat kau. Bawak-bawaklah bertendang...eh,bertenang...jangan diturutkan sangat perasaan dan nafsu nafsi kau tu. Cukup-cukuplah..bawaklah ukur baju di badan sendiri. Kan ke bagus kalau kau bersikap sederhana aje dalam segala hal? Demi memenuhi tuntutan diri, kepentingan diri yang lain diabaikan. Kalau dah jatuh sakit nanti...haaa..camne? Dah tak de pekdah dah baju cantik-cantik...beg mahal-mahal kau tu....

Aku tak nak cakap banyakla....tapi sebagai seorang kawan yang prihatin, aku harapkan sangat kau berubah.....sikit-sikitpun tak pe, janji berubah! Aku tunggu saat kau berubah!

2 pengkritik jemputan:

Uda said...

salam..

kalau uda tak sanggup jadik macam tu.. biar duit jadik hamba.. jangan kita jadik hamba duit.. kuang.. kuang... kuanggg..

AYU IDRIS said...

Tulah pasal...tapi ada yg sanggup berhambakan duit....zalim...zalim...isk..isk...