RSS

Monday, May 24, 2010

TOLONG BACA INI!!!


Salam kengkawan.....aku baru check email. Tengok kat junk email folder ada satu email ni. Bahaya betul bila tengok ada email dari pihak Maybank kononnya...tapi aku tak cepat latah, teringat kes-kes penipuan. Dalam email ni mintak verify account.Ni isi kandungan email yang dihantar kat aku...


Click to enlarge the image

Tu link yang si penipu ni bagi........

Aku saje balas email tu, nak tengok ke mana peginya email aku tu. Sekali tu dapat email camni plak..


Aku dah agak dah! Benda ni memang penipu punya!!!  

Aku sajelah klik kat link tu, sekalitu kuar page macam Maybank..tapi kalau u ols klik Maybank asli punya website, takkan sama macam yang websit tiputu. Aku teringat kes-kes penipuan yang berlaku melalui email macam ni lah. Ada pihak yang menyamar sebagai pihak Maybank. Dahtu suruh verify le konon akaun kita. Sekali tu dengan duit-duit kita lesap! Bahaya betul kan! Bila dah view website tipu tu, aku tak delah buat apa-apa. Mujurlah kes macamni dah pernah jadi dan aku pun dah berhati-hati. Buatnya tak teringat, kita pun bagilah segala detail yang penipu ni nak...hancusssslaaa.....

Ni le website yang kuar pas kita klik phishing url taditu....memang sebijik sebijun macam yang asal tapi kalau yang asal, akan kuar macam kat bawah ni dulu...pas kita klik login tu baru akan kuar macam kat atas....


Ni le website yang tulen/asli

 Aku dah call pihak Maybank tadi bagitahu pasal benda ni, dan diorang maklumkan memang tak de arahan pun suruh aku verify account macam dalam email tu...Aku dah pun reportkan kat website Maybank dan bagi phishing URL tu....Alhamdulillah, aku tak menjadi salah seorang mangsa mereka si penipu jahanam!!

So kengkawan, berhati-hati ye! Penipuan berada di mana-mana.....Jangan kita menjadi mangsa penipuan pihak-pihak yang mencari jalan mudah untuk mendapatkan duit!! Semoga Allah melindungi diri kita dari sebarang kejahatan yang tersurat mahupun tersirat....Aminn......

9 pengkritik jemputan:

Adyshariz said...

salam ayu..

Alhamdulillah.. aisha pon deleted benda2 camni dlm email..jahat giler la org ni.. kalau dpt suruh gigit tayar lori..

SHAZA said...

tipu semua nie...jgn layan, delete jer.saya slalu dpt email ni tp delete jer!!!

Wasatiah Gurlzz said...

bkn sekadar nama Maybank jerk yg naik, bank2 lain pun sma gak, Public Bank, RHB bank...so, kena berht2 la kalo dpt emel2 merapu nih..hihi

Nida said...

Nasib baik Ayu habaq... Nida lum lagi kena macam ni.. harap2 dijauhkan

Ena said...

Mrmm.. tu lakan kan, kalo tak beringat maunyer tersilap langkah nanti.. nasib baik ena jenis takk suke layan email2 camtu..

btw, memg bagus n3 akak ni.. :)

azieazah said...

Rasanya bukan Maybank saja yang kena. Ada lagi bank lain... Obviously penipuan semata-mata.

ctnurkhijah said...

ct pun penah dapat jugak cam tu tp dari CIMB bank.. padahal ct tak de pun akaun CIMB bank...

TuYa said...

selalu TUya dapat email mcm tu..
tapi x pernah layan..
delete je terus..hehheh

Nida said...

Salam ayu..

Nida tag ayu utk ga ni
http://www.eyriqazz.com/2010/05/contest-hadiah-birthday-untuk-alisya.html